Ramazan İmsakiye Vakitleri Nasıl Hesaplanır?

Ramazan İmsakiye Vakitleri Nasıl Hesaplanır?

Dünyanın kendi etrafında ve güneş etrafında dönmesi dolayısıyla gece ve gündüzlerin başlangıç ve bitiş saatleri değişkenlik gösterebiliyor. Dolayısıyla da sahur ve imsak vakti her gün ve her il için farklı farklı belirleniyor. Orucun ne zaman başlanıp ne zaman son bulacağı Kuran-ı Kerimde şu şekilde ifade edilmiştir. ‘Ramazan gecelerinde şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye dek yiyip için. Ardından da akşama kadar yiyip içmeden ve cinsel temasta bulunmadan orucu tamamlayın.’

Takvimlerde gösterilen ‘imsak’ orucun başlama saatini ifade eder. İmsak vakti ayrıca gecenin bittiğinin yani yatsı zamanı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği zaman dilimidir. Ezan da imsak vaktinin başlamasıyla okunur. Dolayısıyla da ezanın başlamasıyla birlikte yeme ve içmeyi bırakmak gerekir. Ezan başladığı anda ağızda bulunan lokmanın yutulmasında herhangi bir sakınca yoktur. Diyanet İşleri Başkanlığı imsakiye vakitleri belirlenmesi hususunda geçmişten beri birbirine zıt iki çeşit eleştiriye muhatap olmaktadır.

 

İmsak vakitleri zıt eleştiriler

İlki imsak vakitlerinden temkini kaldırarak insanların oruçlarını riske attığı yolundaki eleştiridir. Ülkemizde farklı yayınevleri ve vakıflar tarafından hazırlanan bazı takvimler temkin süresini kullanmaya devam etmektedir. Bunun için imsakiye vakitleri Diyanet takviminden 20 dakika öncedir. Diğer eleştiri ise imsak vaktini çok erken belirleyerek insanlara daha uzun oruç tutturduğu yolundaki eleştiridir. Diyanet İşleri Başkanlığının bu tür eleştirileri dikkate alarak yaptığı açıklamada;

  • İmsak vakitlerinin hesapla belirlenmesi yeni bir olay değildir. Namaz vakitlerinin hesaplarla belirlenmeye başladığı Hicri III. yydan beri imsak vakitleri de hesapla belirlenmektedir.
  • İslam alimlerinin büyük bir bölümü, imsak vaktinin hesaplanması sırasında Diyanet İşleri Başkanlığının esas aldığı 18 o kabul edilmiş olup bu duruma bağlı olarak da  ‘fecri sadık’ hesaplanmıştır.
  • Günümüzde İslam dünyasının neredeyse tamamı imsak vakitlerinin hesaplaması sırasında Diyanet İşleri başkanlığının imsakin belirlenmesinde kabul ettiği ölçüyü ve sistemi benimsemektedir.
  • Diyanet İşleri Başkanlığı, orucun başlama saati konusunda fıkıh kitaplarında bulunan farklı görüşleri bilmektedir.

 

Oruç için ne zaman niyet edilir?

Rahmet kapılarının ardına kadar açıldığı ve bereketin arttığı Ramazan ayı geldi çattı. İbadetlerini yerine getirip oruç tutan kişiler imsakiye vakitleri oldukça önemli. Orucun şartlarının başında niyet etmek gelir. Niyetsiz oruç doğru olarak görülmez. Kalben niyet etmek yeterli olarak görülse de niyeti dille ifade etmek gerekir. Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmayarak adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine dek niyet edilmelidir. Bu oruçlara niyet edilirken adak yada keffaret orucu diye belirtilmesi gerekir.