Tesettür Nedir? Nasıl Olmalıdır?

Tesettür en kısa anlamıyla yabancı erkeğe açık görünmeme, örtünme ve gizlemek anlamına gelir.Bir fıkıh terimine göre erkek veya kadının şer'an örtülmesi gereken yerleri örtmesi demektir.

 

Tesettür (örtünme) ile ilgili cenab-ı hak ayet-i kerime de şöyle buyurmuştur;

“Ey Peygamber! Eşlerine, kızlarına ve müʼminlerin hanımlarına söyle, (bir ihtiyaç için dışarı çıktıkları zaman) cilbablarına bürünsünler. Onların (iffetli kadınlar olarak) tanınması ve incitilmemesi için en elverişli olan budur…” (el-Ahzâb, 59)

 

Cilbab Nedir?

Ayette buyrulan cilbab;

 

  • Normal elbise üzerine giyilen
  • Vücut hatlarını belli etmeyen
  • Kadını şehevî bakışlardan koruma vazifesi gören bir dış giysidir.
     

Tesettür Nasıl Olmalı?

İslam dininde kadınlar için gerekli olan tesettürün günümüzde kullanımı modernleşmiştir. Tesettür kullanımı özellikle genç yaşlarda başlayan kişiler için farklı tarz ve modellerle ortaya çıkabilmektedir. Ancak tesettür adabı önemli bir konudur. Belirli kuralları olduğundan bu kurallara uyum sağlayarak gerçekleştirilmesi gerekir.

Kadınların avret olan bölgelerinin örtülmesi ile tesettür başlamış olur. Kadınların yüzleri ve elleri avret değildir. Bunun dışındaki tüm bölgeleri avret olarak kabul edilir. Kadınların ayaklarının avret olup olmadığı tartışma konusu olmuştur. Bazı İslam bilginleri ayakları avret kabul etmez iken, bazıları ise avret olarak görür ve bu bölgenin de kapatılması gerektiğini savunur.

Tesettür de el ve yüz bölgesi dışında tüm vücut bölgeleri kapatılırken, kullanılan örtünün kadının içini göstermemesi önemlidir. Örneğin ayağa kadar uzanan bir elbise giyildiğinde, kumaş içini gösterir şekilde ise bu durum tesettür adabına aykırıdır. Elbisenin içine muhakkak kalın astar giyilmelidir.
 

Tesettür Adabında Kıyafetin Önemi

Tesettür adabı kıyafet ve baş bağlama tekniği olarak iki çeşit konunun önemini gerektirir. Kıyafetin vücudun belirli bölgelerini kapatmasının yanı sıra, kadının bedenini sarmaması en öneli koşullardandır. Kadının vücut hatlarını belli eden, pantolon, etek ya da elbise giymesi tesettür adabına uymamaktadır. Ayrıca kıyafetin çok fazla dikkat çekmemesi, renginin gösterişli olmaması önemlidir. İslam dinine göre bir kadın başörtüsü ya da kıyafeti ile dikkat çekmemelidir.

Tesettür giyinen kadının ayrıca ayaklarını da kimi İslam bilginlerine göre göstermemesi gerekir. Bu şekilde bir görüşe uyum sağlayacak olan tesettürlü bayanların çoraplarının boyuna ve rengine de dikkat etmesi gerekir.
 

Tesettür Adabında Baş Örtüsünün Önemi

Tesettürde adap sadece kıyafet ile olmadığı gibi sadece başörtüsü ile de olmaz. Bu iki konuya birlikte dikkat edildiğinde doğru bir şekilde tesettüre girilmiş olunur. Başörtüsü bağlama ile ilgili günümüzde çok çeşitli modelleri bulunur. Ancak İslam kurallarına uygun olanını yapmak en doğrusu olacaktır.

Kuran-ı Kerimde yer alan ayete göre başörtüsünün yakaların üzerine vurulması gerekir. Bunun anlamı baş, boyun ve gerdan bölgesinin tamamıyla kapatılması ile tesettür adabı uygulanmış olur. Bu bölgelerin doğru kapanması haricinde şekil olarak nasıl olduğunun çok fazla bir önemi yoktur. Ancak İslam dinine göre kadının dikkat çekmemesi gerektiğinden kullandığı eşarbın rengi çok önemlidir. Rengin çok fazla parlak ve dikkat çekici olmaması gerekir. Bunun dışında başörtüsünün içine büyük bir topuz yapılarak dikkat çekici ve kabarık bir hale getirilmesi de tesettür adabına çok uygun olmayacaktır.