Yemin Kefareti Nasıl Verilir?

Yemin Kefareti Nasıl Verilir?

Yemin kefareti bir kimsenin yaptığı yemini tutmayıp bozması halinde, Allah'a tövbe edip af dilemesi için hayatta iken yapması gereken şeylerdir. Yemin bilmeden yanlışlıkla yapıldığı zaman kefareti yoktur. Ancak bilerek yapılan yemin için kefaret ödemek gerekmektedir. Yemin kefaleti nasıl verilir? Bunun farklı yolları vardır:

1- Bunlardan biri bir köle azat etmektir.

2- On fakire birer fitre yani fıtır sadakası miktarı para vermek veya bir fakire on ayrı gün her gün için birer fitre miktarı para vermektir.

3- On yoksulu sabah akşam doyurmak veya giydirmektir.

4- Maddi gücü olmayanlar eğer bunları yapamıyor ise ara vermeden üç gün üst üste oruç tutmak gerekmektedir. Geçen ilmihal kaynaklarında yemin kefaleti sırası ile verilmiştir.

Yemin Etme Hakkında İslami Hükümler

Yemin ettiği taktirde kefaret verilmesi gereken durum: Bir işi yapmak veya terk etmek için yemin edilir ve daha sonra bilerek yemin bozulur ise kefaret vermek gerekmektedir. Yemin etmiş olmanın bazı şartları vardır. Bunlar:

  • Yemin eden kişinin aklı başında olmalı ve baliğ olmalıdır. Çocuğun, delinin, sarhoşun ve yemin etmeye mecbur edilmiş kişinin yemini geçerli değildir. Sinirli halde yapılan yeninin de geçersiz sayıldığı söylenmektedir.
  • Yemin eden kişinin yemin ettiği şeyin haram veya mekruh olmaması gerekmektedir.
  • Yemin etmiş olmak için Allahü Teala'nın isimlerinden birini kullanmak gerekmektedir.
  • Yeminin dil ile söylenmesi gerekmektedir.

Yemin etme hakkında diğer hükümler:

  • Baba evladın, koca karısının yeminini engellerse yapılan yemin sahih değildir.
  • Çocuk babadan, karı kocadan izinsiz yemin eder ise baba ve koca onların yeminini bozabilmektedir.
  • Bir insanın unutkanlık, çaresizlik, zorlama ve gafletten dolayı ettiği yemin için kefaret  gerekmemektedir. Bunlar; yemin kefaleti konusuna aydınlık getiren hükümlerdir.

Yemin Etmenin Kur’an ve Sünnetteki Yeri

Yemin etmek aslında dinimizde çok da sık başvurulması istenen bir durum değildir. Bunun sebebi kişinin yemin ederken bazı dini değerleri kullanarak bu yemini yapmasıdır.  Bu sebeple Allah’ın adının kullanılarak yapıldığı yeminin yerine getirilmesi istenmektedir. Mâide, 5/89 ayette “Yeminlerinizi yerine getiriniz.          “şeklinde bir uyarı bulunmaktadır. Yemin eden kişinin bu yemini bilinçli olarak yapması ve sonunda kendisini neyin beklediğinin farkında olması gerekmektedir.

Peygamber Efendimiz de yemin konusunda Yemin malın revaç bulmasını sağlar, fakat bereketi yok eder şeklinde ifadesi bulunmaktadır. Yemin etmek alışkanlık haline getirilmemelidir. Yemin kefaleti mutlaka yerine getirilmelidir. Bu sebeple yemin etmemeye çalışmak çok daha uygundur.