Hangi Hallerde Oruç Bozulur?
Hoş Geldin Ya Şehri Zaman
Ramazan ayının yaklaşması ile ilk defa oruç tutacaklar ve yıllardır bu ibadetini yerine getirenlerin akıllarına hangi hallerde oruç bozulur sorusu gelmektedir. İbadetlerini en güzel şekilde getirmek isteyenler ramazan ayı boyunca sorularla mücadele etmek istememektedirler. Bu nedenle akıllara takılan sorular ramazanın yaklaştığı günlerde cevaplanmaya çalışılmaktadır.
Yılda bir kez, sağlıklı ve akıllı başında olan her kulun bedeninin zekâtını vermek için heyecanla beklediği on bir ayın sultanı mutlu ve huzurlu bir şekilde karşılanmak istenilmektedir. Dolayısı ile en bereketli ay ve insanların huzur bulduğu ay sadece Ramazan’dır.
Hangi Hallerde Oruç Bozulur?
İbadetini yerine getirmek isteyenler için hangi hallerde oruç bozulur? Oruç ibadetini yerine getirirken insanlar yeme içme ve bazı nefsi olaylardan uzak kalarak nefis terbiyesi yapmaya çalışmaktadırlar. Orucu bozan haller;
- Ağza kar veya yağmur suyu kaçması,
- Çeşitli ilaçları ağız yolu ile kullanmak,
- Burundan genze akan ilaçlar,
- Sigara dumanını çekmek,
- Kulak için ilaç kullanmak veya kulak yıkaması yapılması,
- İğne yaptırmak,
- Ağız dolusu kusulması,
- Abdest sırasında boğaza su kaçması,
- Ağızda kalmış yemek artıklarını yutmak,
- Ağız kanaması durumunda yutmak,
- Bilerek yiyip içmek,
- Oruçlu iken nefsine yenik düşerek cinsi münasebette bulunulması,
- Bazı mezheplerde oruçlu iken yıkanmak, orucu bozan haller arasında yer almaktadır.
Allah Kullarını Zorlamaz
Kullar için hangi hallerde oruç bozulur sorusu her ne kadar sık akla gelse de İslam kolaylık dinidir. Yüce Allah bazı durumlarda orucun tutulmaması konusunda kullarına birçok kolaylık sunmaktadır.
- Seyahat etmek: Yolculuğa çıkacak olan kişilerin seferi sayılmaları söz konusu olabilmektedir. İslami olarak belirtilen sürelerde yapılacak olan yolculularda oruç tutulmayabilinir.
- Hastalık: insanların oruç ibadetini yerine getirirken kendilerini helak etmesi uygun görülmemektedir. Bu nedenle özellikle şeker, tansiyon gibi kronik rahatsızlıkları olan hastalar ramazan ayında oruç ibadetini yerine getirememektedir.
- Savaş: ramazan ayı içerisinde eğer bir savaş yaşanıyor ise savaşa katılacak olan kimseler orucunu daha sonra tutabiliriler.
- Susuzluk ve açlığa dayanılamaması: kişiler susuz ve aç kaldıklarında bir rahatsızlık söz konusu olabiliyor ise oruç daha sonra tutulmak şartı ile bozulabilinir.
- Hamilelik ve emzirme: gebelik ramazan ayına denk gelmiş ise çocuğun gelişimine bir zarar söz konusu olacak ise anne adayı orucunu daha sonra kaza edebilir. Yine emzikli anneler içinde bu kolaylık sağlanmıştır.
- Lohusalık ve adet hali: kadınlar için iki durumda özel ve Allah’tan gelen bir durum olduğu için bu haller son bulduğunda oruç kaza edilir.