Botoks Nedir? Botoks Yaptırmak Caiz Midir?

Botoks  Yaptırmak Nedir?

Estetik amaçı bazı uygulamalarla insanlar kendilerini çok daha güzel hale getirmeye çalışmaktadırlar. Botoks yaptırmak geçici bir işlemdir.  Clostridium botulinum adı verilen bir bakterinin salgıladığı proteinin adıdır ve bu protein sinirlerden kaslara olan elektriksel iletiyi geçici olarak bloke ederek o kasların işlevini geçici olarak azaltmaktadır.

Bunun sonucu da şudur: Kasılmayan kas, üzerindeki deriyi de kırışık göstermez.  İşlemin işlevi bu kadar zararsız ve basittir. Yüzde eksilen bir uzuv, yüze eklenen bir uzuv yoktur. Botoks yaptırmak insana bahşedilen güzelliğe daha iyi bakmaktır.  Yoğun çalışmaktan, zor koşullardan, başka insanların çevreye verdiği zararın sonuçlarına katlanmaktan dolayı yüzümüzün erkenden kırışması elimizde olmayan bir hasardır ve bunu gidermeye çalışmak da bir gereklilik olabilir. 

Botoks Ne İçin Yapılır?

Botoks yaptırmak, uzayan bir tırnağı, saçı kesmek, kaşları düzeltmek kadar doğal bir müdahaledir. Eğer botoksun geçici bir uygulama olduğunu göz ardı ediyorsak yüze yapılan makyajın da caiz olmaması gerekir. Çünkü bu da geçici bir estetik müdahaledir ve yaradılışını olduğundan farklı göstermek demektir.

Bunların da dışında insanı mutlu hissettiren ve çevresindeki kimseye zararı dokunmayan bir geçici estetik müdahalenin dinen caiz görülmemesi fazlaca zorlama bir yorum gibi durmaktadır.

Kaldı ki Allah’ın yarattığını bozmak düşüncesini merkeze alarak botoks yaptırmak caiz değildir düşüncesini savunuyorsak eğer, kendimize şu soruyu sormamız da gerekir: Çevremizde Allah’ın yarattığı canlı cansız herşeye insan faydası yaşamı için müdahale edip kalıcı olarak değiştirmek ya da yo etmek caiz midir?

Botoks yaptırmak caiz midir?

İnsan bedeni Yaratıcı tarafından en güzel şekilde yaratılmıştır. İnsanların bu güzelliği beğenmeyerek yüzde ve bedende farklı uygulamalar yapması aslında uygun değildir. Fakat kişinin kendini daha iyi hissetmesi ve psikolojik olarak daha iyi olması sağlanacaksa bazı operasyonlara izin verilebilir. Botoks yaptırmak caiz midir sorusunu da bu açıdan düşünmek uygun olacaktır.

Özellikle kadınların yaptırdığı bu uygulamada yüzün ve bedenin bazı bölgelerine dışarıdan enjekte edilen kimyasallar bedenin daha genç ve gergin görünmesini sağlamaktadır. Bu uygulama sonrasında ortaya çıkan güzelliğin korunması gerekmektedir. Kadın botoks yaptırarak güzelleştiğinde bu güzelliği dışarıda bulunan ve haram olan kişilere göstermemelidir. Eşine daha güzel v genç görünmek amacıyla yapılması botoksun dini yönden sakıncası olmadığını göstermektedir.

Bu konuda çok daha katı düşünen ve yapılan estetik müdahalelerin kişinin yaratılışı beğenmeyip müdahale etmesi olarak değerlendiren kişiler bulunmaktadır. Burada önemli olan ortaya çıkan sonucun haram olarak sonuçlanmasının önüne geçilmesidir. Yani güzelleşen beden sadece helal olan kişiler tarafından görülürse ortada haram olacak bir durum söz konusu olmayacak ve caizlik söz konusu olacaktır.