Alkollü Maddelerin Temizlikte Kullanılması Caiz midir?

Alkollü Maddelerin Temizlikte Kullanılması Caiz midir?

Dezenfekte etmek istenilen yerlerde mikropların baş düşmanı olan ve maksimum hijyen sağlayan alkollü temizleyiciler kullanılır.

İslam Dininde Alkolün ve Alkollü Temizleyicilerin Yeri

İslam dinine göre alkol kullanımı günah olarak görülmektedir. İslam dini, alkolden uzak durulmasını emreder. Alkolün içki olarak içilmesinin günah olması, alkollü maddelerin temizlikte kullanılması da günah mı sorusunu akıllara getirmektedir.

Diyanet İşleri Başkanlığı’na da sorulan sorular arasında bulunan ‘’ Alkollü Maddelerin Temizlikte Kullanılması Caiz midir?’’ sorusuna Diyanet İşleri Başkanlığı ve din konusunda uzman profesörlerin verdiği cevap, ‘alkol tüketiminin ve alkollü içki içilmesinin günah olmasının yanında, alkollü maddelerin temizlikte kullanılması caizdir’’ olmuştur.

Özellikle, fabrikalarda ve üretim işletmelerinde çalışan personeller, el dezenfektanı olarak kullanılan alkollü temizleyicilerin caiz olup olmadığı ile ilgili kafalarında soru işaretleri olmaktadır ve bu soruyu sormaktadırlar. Diyanet İşleri Başkanlığı, alkollü maddelerin temizlikte kullanımının caiz olması ile birlikte, abdest bozucu bir etkisinin de olmadığını belirtmiştir.

Alkollü maddelerin temizlikte kullanılması konusunda dikkatli olunması gerekmektedir. Alkol yanıcı bir madde olduğu için diğer temizlik maddelerine göre alev alma özelliği yüksek seviyededir. Alkolle temizlik sırasında ateşten uzak durulması can ve mal güvenliği için önemlidir. Alkol koku olarak keskin bir kimyasaldır. Temizlik aşamasında başka kimyasal maddeler ile karıştırılmamalıdır.

Özellikle temizlikte daha fazla hijyen sağlamak için çamaşır suyu ile alkolü karıştırıp, temizlenecek yüzeyde kullanılır. Bu ikilinin karıştırılması, solunum yollarında ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Ayrıca alkolün kullanıldığı yüzeylere de dikkat etmek gerekir, cilalı ahşap yüzeylerde ya da boyalı yüzeylerde alkolün kullanımı cilanın ya da boyanın çıkması gibi istenmeyen sonuçlar ortaya çıkarabilir.

Alkolün Temizlikte Kullanım Alanları

  • Sağlık sektörü başta olmak üzere, hijyenin bir numaralı kural olduğu alanlarda alkollü maddelerin temizlikte kullanılması ilk tercihtir. Hastanelerde, Tıp Merkezlerinde, Laboratuvarlarda alanların genel temizliğinde kullanılan alkol aynı zamanda hem çalışanların hem de salık sorunu yaşayan kişilerin el dezenfektesi için kullanılmaktadır.
  • Fabrikaların, üretim yapan işletmelerin dezenfektasyonunda alkollü temizleyiciler kullanılmaktadır. Hem kalite yönetimi hem de uluslararası belgeleme kuruluşları tarafından sağlanması gereken koşul olan hijyen alkollü maddelerin temizlikte kullanılması ile sağlanmaktadır. Bu fabrika ve işletmelerde çalışan personelin de üretim esnasındaki özellikle ellerinin hijyeni alkollü temizleyiciler ile sağlanmaktadır.
  • Evlerde genel temizlik alanlarında alkol çok kullanılmasa da, cam ayna, parlak metal alanların temizliğinde alkol kullanımı hem mikropları öldürmesi hem de parlaklık vermesi bakımından tercih edilmektedir.
  • Özellikle bilgisayar parçalarının temizliği olmak üzere elektronik ürünlerin parçalarının temizliğinde alkol çok kullanılmaktadır.
  • Kozmetik alanında özellikle cilt temizleme ürünlerinde alkol bir dönem çok kullanılsa da, son 10 yılda yapılan araştırmalar, alkolün cilt temizlemede zararlı sonuçları olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu durumda alkolsüz cilt temizleyiciler üretilmeye başlanmış ve kullanıcılara sunulmuştur.

Bütün bu bilgiler ışığında alkolün temizlik işleminde kullanılmasının; başarılı sonuçlar elde etmede etkili olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Bu kapsamda ‘’Alkollü maddelerin temizlikte kullanılması İslam dinine göre caizdir.’’ Denilebilir.