Abdest Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Abdest Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Dinimizin gerektirdiği bazı ibadetleri yaparken abdest almamız gerekir. Ama abdest alırken de dikkat etmemiz gereken önemli noktalar vardır. Dikkat etmememiz halinde abdestimizde yaptığımız ibadet de kabul olmayabilir. Dikkat etmemiz gereken ilk şey öncelikle hangi tür abdest almamız gerektiği.

Bazı durumlarda gusül abdesti almamızda gerekebilir. Almamız gereken abdest türüne karar verdikten sonra aldığımız abdestin farzlarını ve sünnetlerini yerine getirerek en doğru abdesti almış oluruz. Cinsel birliktelikten sonra veya kadınlar için regl dönemlerinden sonra gusül abdesti almak farzdır. Bu iki durum söz konusu değilse normal abdest alabiliriz. Abdestin ve guslün alınma şekilleri de alırken dikkat edilmesi gereken önemli noktaları da farklıdır. Abdest alırken nelere dikkat edilmelidir gelin birlikte bakalım.   103

Abdest Nasıl Alınır? Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Abdest almaya başlamadan önce niyet etmek çok önemlidir. Öncelikle buna dikkat etmeli ve abdeste bununla başlamalıyız. ‘’Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya’’ diyerek niyet ederiz. Ardından besmele çekilir. Eller bileklere kadar hiçbir noktası es geçilmeden üç kere yıkanır. Sağ elimizle üç kere ağzımıza su alarak ağzımızı çalkalar ve ağzımızı da temizlemiş oluruz. Yine sağ elimizle üç kere burnumuza su çekip sol elimizle üç kere burnumuzu temizleriz. Sonra iki elimizle de su alıp üç kere saç bitiminden çene altına kadar tüm yüzümüzü yıkarız. Yüzümüzü de yıkadıktan sonra sıra kollarımızda.

Önce sağ sonra sol kol dirseklerle beraber üçer kez yıkanır. Sağ elimizle başımızın dörtte birini mesh ederiz. Sonra iki elimizi de yıkayıp serçe parmaklarla kulaklarımızın içini mesh ederiz. Baş parmaklarımızla ise kulaklarımızın dışını temizleriz. Sonra işaret, orta ve yüzük parmaklarımızın tersiyle de ensemizi mesh ederiz. Ayaklarımızı da önce sağ sonra sol olmak üçere üçer kez parmaklarımızdan topuklarımıza kadar yıkarız. Böylece abdestimiz son bulur. El ve ayaklarımızı yıkarken parmak aralarının temiz yıkandığından emin olmalıyız.

Gusül Abdesti Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

 Az öncede açıkladığımız gibi gusül abdesti bazı özel durumlarda almamız gereken abdesttir. Tüm bedenin her bir noktasının yıkanmasıyla gerçekleşir. Abdest alırken nelere dikkat edilmelidir bakalım. Öncelikle banyoya girdiğimizde her şeye başladığımız gibi besmele çekerek başlarız abdestimizi almaya.

Gusül alınacak yere sol ayakla girilir. Sonraki adım niyet etmektir. ‘’Niyet ettim Allah rızası için gusül abdesti almaya’’ diyerek niyet edilir. Eller bileklere kadar yıkandıktan sonra sol elle edep yerleri temizlenir. Sonrasında sağ el ile sırayla üç kere ağıza ve üç kere buruna su çekilip temizlenir. Burun sol el ile temizlenir. Bundan sonra aynı namaz abdesti alır gibi abdest alınır. Abdest alındıktan sonra önce başa sonra sırasıyla sağ ve sol omuza su dökülür. Vücutta kuru yer kalmayacak şekilde her yer yıkanır. Gusül abdesti böylece biter. 116