Oruç Nedir? Nasıl Tutulmalıdır?

Oruç Nedir? Nasıl Tutulmalıdır?

Öncelikle oruç nedir? Sorusunu açıklayalım. Belirli bir zaman diliminde yemek yeme ve içmeye, ara verme ve cinsel münasebette bulunmamak anlamına gelmektedir Oruç İslam’ın üçüncü şartıdır. Bu ibadeti yerine getirmek isteyen kişi, imsak vaktinden, güneşin battığı vakte kadar bir şeyler yeme ve içmemekle yükümlüdür. Sadece aç kalmak orucu ifade etmez aynı zamanda yalan söylememesi, küfür etmemesi ve kimsenin kalbini kırmaması gerekir. Sağlık açısından da birçok faydası da bulunmaktadır oruç tutmanın. Peki oruç nasıl tutulmalıdır? İşte bu sorunun yanıtı:

  Önce Niyet Edin

Oruç ibadetinin Arapça’da karşılığı ‘Savm’ dır. Savm kelimesinin anlamı; hareketsiz kalmak ve her şeyden uzak kalmak, yiyip, içmemektir. Peki o zaman Oruç Nasıl Tutulmalıdır; Kişinin öncelikle oruç tutmak için niyet etmesi gerekir. Eğer sahur yemeğine kalkmış ise, bu da fiilen kişinin oruç tutmaya niyet ettiği anlamına gelir. ‘ Yarın Allah rızası için oruç tutmaya niyet ettim ‘ gibi bir dua ile niyet edersiniz.  Ramazanda ramazan orucundan başka oruç tutulamayacağı için, hangi oruca niyet ederseniz edin, ramazan orucu yerine geçmektedir. Niyet, kesin, azim ve karar demektir İftar vakti geldiğinde, sofranızın başında sabırla ezanın okunmasını bekleyin ve orucunuzu ‘ Allah’ım senin için orucumu açtım’ diye dua ederek yemek yemeğe başlayın.

Oruç Tutmak Günlük Hayatımızı Olumsuz Etkilemez!

Oruç tutarken normal günlük aktivitelerinizi yerine getirebilirsiniz, yalnız unutmamak gerekir ki; sadece aç kalmak orucunuzun kabulü için yeterli değildir. Öfkenize, nefsinize hakim olmanız gerekmektedir. Oruç Nasıl Tutulmalıdır, sizin sofranızda bir kuş sütü eksikken, komşunuz aç ise siz de görmezden geliyorsanız, bu işte bir gariplik var demektir. Eskilerin söylediği gibi; Tok açın halinden anlamıyorsa, siz karnınız tok uyurken ve gözünüzün önünde birileri aç yatıyorsa, orucunuz kederleniyordur. Ramazan ayı paylaşmaktır, bir tabak yemeğinizi paylaşın, bu iyiliğiniz bir gün mutlaka size geri dönecektir.

Müslümanlara farz olan oruç, oruç tutan kimselerin kendilerine zarar vermemesi gerekmektedir. Oruç Nasıl Tutulmalıdır, kişisel sağlığımız oruç tutmamıza müsaade etmiyorsa ama buna rağmen hala oruç tutmakta ısrar ediyorsak, kendimize zara veriyoruz demektir. Bunun dinende uygun olmadığını belirtmek gerekir çünkü; Oruç sağlıklı insanlara farz olan bir ibadettir. Ayrıca unutmamak gerekir ki; Oruç inanmayan birini, bir odaya hapsederek aç ve susuz bırakarak oruç tutturulmuş olunmaz. Orucun şükür, nefis terbiyesi ve sabır gibi ibadetlere bağlantısı vardır. Oruç zorla ya da dayatma ile yapılacak bir ibadet değildir. Mübarek olan Ramazan Ayında tüm İslam aleminin, bol bereketli, huzurlu ve sağlıkla geçmesini dileriz.