İslam'da Rüya Yorumları Nasıl Yapılır?

İslam'da Rüya Yorumları Nasıl Yapılır?

İslam dininde görülen rüyanın yorumu önemlidir. İnsanlar için gönderilen peygamberler: Hz. İbrahim, Hz. Yakup, Hz. Yusuf ve Hz. Muhammed rüya tabir etme konusuna çok önem vermekteydi. Şöyle ki Hz. Yusuf'un rüya tabirleri yapması her şeyi doğru yorumlaması ve böylece zindandan çıkması ile hükümdarlığa yükselmesi Kur'an-ı Kerim'de anlatılmaktadır. Buda gösteriyor ki gerçekten görülen rüyaların anlamı vardır. Ancak doğru tabir edilmesi önemlidir. İslam'da rüya yorumları için önemli olan konu rüya tabiri yapan kişinin bu işin ehli olmasıdır. Anlatılan rüya üzerinde düşünmek, rüyada görülen her bir detayı yorumlamak gerekmektedir. Gerçekten rüyayı tabir eden kişinin görülen rüyanın salih mi yoksa bilinçaltı rüyası mı bilmesi gerekmektedir.

Görülen Rüyaların Kısımları

Rüyalar üç çeşittir. İslam'da rüya yorumları yapan kişinin bu rüyaları ayırt etmesi gerekmektedir. Bunlar:

1- Salih Rüyalar: Karmaşık ve uzun olmayan, açık ve net bir şekilde görülen, insanı ferahlatan rüyalardır. Bu rüyaların Allah tarafından kullarına bir haber bildirmek maksadı bulunduğu söylenmektedir. Doğru yorum yapan bir kişiye tabir ettirmek gerekmektedir.

2- Şeytani Rüyalar: İnsan bazen anlamsız korkulu rüyalar görmektedir. Bu rüyalar uzun ve karmaşık bir şekildedir. Bu tür rüyalar şeytan tarafından insanları korkutmak amacı ile gösterildiğine inanılmaktadır. Kötü rüyaların yorumlanmaması iyi sayılmaktadır.

3- Bilinçaltı Rüyaları: Uyumadan önce gezdiğimiz yerler veya konuştuğumuz konuların rüya olarak görülmesidir. İnsan beyni sürekli çalışmaktadır. Bu nedenle insan etkisinde kaldığı olayları rüya olarak görebilmektedir. Bu tür rüyaların yorumu pek önemsenmemektedir.

 İslam’da Rüyalar Neye Göre Tabir Edilir?

İslam dininde rüyanın önemi büyüktür. Rüyalar ile ilgili ayetlerin olması bunu kanıtlar niteliktedir. İslam'da rüya yorumları haliyle önemlidir. Rüyaların bilimsel olarak açıklaması bilinçaltı olarak bilinmektedir. Bu sebeple İslam dininde de rüyalar bu bilinçaltı durumuna göre tabir edilmektedir. Günlük yaşantıdaki bazı olaylar, kişiler bizim ruh halimiz üzerinde etkili olmaktadır. Bu durumda psikolojik olarak etkilendiğimiz için rüyalarımızda bu durumların yansıması olarak tabir edilmektedir.

İnsanın manevi yönü günlük yaşantısında etkili olduğu gibi gece uykuda da bu manevi hayatın etkisini görmekteyiz. Çok üzüldüğümüz veya sevindiğimiz durumlar gece rüyamızda gördüklerimizi etkilemektedir. İslam dini insanı bir bütün olarak ele aldığı için maddi hayatı yönlendiren manevi yaşam üzerinden rüya yorumlarını yapmaktadır. İslam dini rüyaları sadık rüyalar, şeytani rüyalar ve diğer etkilerle görülen rüyalar olarak gruplandırmıştır. Tabirler yapılırken bu etkiler üzerinde tabir yapılmaya çalışılır. Yapılan tabirlerin İslam’ın temel hususları ile çelişmemesine dikkat edilir.