Haram Nedir?

Haram nedir?

Haram nedir sorusuna dini anlamda vereceğimiz cevap, Yüce Allahın Kuran-ı Kerimde yapılmasına kesin ve bağlayıcı bir şekilde yasak koyduğu şeylerdir. Haram olan her şey müslümanlara kesin olarak yasaklanmıştır. Çünkü müslüman ne kendisine ne başkasına isteyerek zarar verip onu üzemez. Haram kılınan şeyler de doğrudan ya da dolaylı olarak hem haramı işleyene hem de karşıdaki kişi ya da canlıya zarar vermektedir. Bu nedenle Yüce Allah, sevgili kullarına haramdan kaçınarak, önce kendilerini sonra karşısındakini bir anlamda korumuştur.

İnananlar kendileri için yapılması haram olan şeyleri yapmama konusunda hassas olmalıdır. Haramı yapan kişi günaha girer. Günaha giren kişi Allah’tan af diler. Günahın affı Allah’tan istenir. Bu kişi yaptığı işin yanlışlığının farkında ise ve pişman ise Allah’ın kendisini affedeceğini umar. Haram olan bir işi yapıp sonra da haram olma durumunu eleştiren ve haram olmasının yanlış olduğunu söyleyen kişi bu şekilde devam ederse dinden çıkma durumu söz konusu olabilir. Bu sebeple dinde haram olan hükümler konusunda haram olmasının hikmetine bakılmalı, haram olması yanlış, neden haram olmuş demek uygun değildir.

Haram Çeşitleri Nelerdir?

Haram iki çeşittir. Bunlardan birincisi haram li-aynihi, diğeri haram li-garihidir.

Haram li-aynihi; adam öldürmek, domuz eti yemek, yalan söylemek, zina etmek, içki çmek, haram yoldan para kazanıp kul hakkına girmek gibi büyük günahlardandır. Haram nedir bilmeyen bir kişi, hem besmele çekip, hem de yaptığı şeyin helal olduğuna inanırsa kafir olur. Ancak, yaptığının haram olduğunu bilip yine de işleyen kişi ise günahkar sayılır.

Haram li-garihi; helal olarak görülüp, başkasının hakkına girildiğinde haram olan şeylerdir. Kumar oynamak, faizle para vermek, hırsızlık bu tür günahlardandır.

Haram olan şeylerin farkına varıp, hemen bunlardan uzaklaşmak gerekir.

Yiyecek ve içeceklerde haram nedir?

Allah insanın hayatının düzenli olması ve huzurlu bir yaşam için helal ve haram konusunda hükümler sunmuştur. Yüce Allahın Kuran-ı Kerimde bildirdiği yiyecek ve içeceklerde haram nedir? Haram, Allah tarafından yemesi ve içilmesi yasaklanmış olan yiyecek ve içeceklerdir. Bunlar; domuz eti yemek, ölü hayvan eti yiyip, kanını içmek, eşek ya da katır eti yemek, domuz eti yemek, ölü insan eti yemek haram olarak tanımlanmıştır. Yine ağızlarının 4 yanında uzun sivri dişlere sahip yırtıcı hayvan eti yemek, Allahtan başkası adına kesilmiş yani tapılan herhangi bir şey için kesilen hayvan eti yemek, dini usullerde kesilmemiş hayvan eti yemek haramdır.