Gece Namazı Nedir?

Gece Namazı Nedir?

Gece namazı dediÄŸimiz “Teheccüd namazı” oldukça faziletli bir namazdır. Peygamberlerimiz gece ortası ya da gecenin son kısmında uyanıp gece namazı kılarlarmış. Hz. Peygamber (S.A.V) gece namazlarına çok önem verip, namazlarını hiç terk etmezmiÅŸ.

Yine çok sayıda rivayete göre; Peygamberimiz(asm)’in, yatsı namazını kıldıktan sonra vitiri kılmadan uyuyup, daha sonra gecenin sonlarında kalkıp gece namazı kıldığı ve vitir namazını kılıp daha sonra sabah namazının sünnetini kıldığı söylenmektedir. Teheccüd (gece) namazı nafile bir namazdır. Ä°ki rekâttan on iki rekâta kadar kılınabilir ve her iki rekâtta bir selam verilmesi çok daha faziletlidir.

Teheccüd (Gece Namazı) Nasıl Kılınır?

Çok faziletli olan teheccüd namazını kılmadan önce niyet edilir -Niyet ettim Allah rızası için teheccüd namazını kılmaya- namazın ikiÅŸerli rekâtlarla kılınması tavsiye edilmiÅŸtir yani her iki rekâtta bir ya da dört rekâtta bir selam verilmesi önerilmiÅŸtir.

Bir diÄŸer tavsiye ise iki rekât ile sekiz rekât arasında kılınmasıdır. Ä°kinci rekâttan sonra teÅŸehhüde oturulduÄŸunda önce “tahiyyat” ardından “Allahümme salli” ve “Allahümme barik” okunur. Üçüncü rekâtta ayaÄŸa kalkındığında, sırasına göre “Subhaneke”, Euzu besmele çekilir ve Fatiha okunur. Gece namazı bizler için sünnet-i müekkeke hükmündedir.

Gece Namazının Faziletleri Nelerdir?

Peygamber Efendimiz (S.A.V) gece namazı vakti için farz namazdan sonra en faziletli namaz gece namazıdır ÅŸeklinde ifade etmiÅŸtir. Yine bu namaz hakkında geceyi iki kısma bölersen son kısmı namaz için en faziletli vakittir demiÅŸtir. EÄŸer geceyi üçe bölersen ortası en faziletli vakittir ÅŸeklinde ifadeler Efendimizin teheccüd namazı hakkındaki ifadeleridir. Teheccüd namazı gecenin ortası ya da son kısmında kılınmalıdır.

Kur’an-ı Kerim’de teheccüd namazını kılanlar büyük bir övgüyle anılmış ve Allah katında yüceltilmiÅŸtir. Bir hadis-i ÅŸerife göre Peygamber Efendimiz (S.A.V) geceleyin kalkıp namaz kılan ve karısını uyandırarak ona da kıldıran, ÅŸayet kalkmak istemezse yüzüne su serpen erkeÄŸe Allah rahmet eder ve günahlarını bağışlar ÅŸeklinde ifade etmiÅŸtir.

Teheccüd namazına kalkmakla ilgili Efendimiz geceleyin kalkıp namaz kılan ve kocasını uyandıran, kalkmak istemezse yüzüne su serpen kadına da Allah rahmet eder, günahını bağışlar. Yani gece uykudan uyanıp ibadet etmek, Allah için kulluk görevini yerine getirmek oldukça büyük bir sevaptır. Ve fazileti oldukça fazla olan gece namazı, bizler için yerine getirilmesi gereken bir ibadettir.

Bu namaz Hz.Peygamber (s.a.v)’e farz olmuÅŸ bir namazdır. Bizler de Peygamber Efendimizin sünnetlerini yerine getirmeli, Allah katında oldukça faziletli olan bu ibadeti günlük hayatımıza dahil etmeliyiz.